Bel ons 0468/008999
Werkuren 8.00-18.00
Liersesteenweg 65 3200 Aarschot, BE
Close
Liersesteenweg 65 3200 Aarschot, BE
0468/008999 info@yannick-technics.eu

1. Verwarmingssysteem kiezen

De meeste verwarmingssystemen in België werken op aardgas, stookolie, elektriciteit of biomassa. Welke energiebron je best kiest hangt af van beschikbaarheid van de energiebron, je budget en de isolatiewaarde van je huis.

 

Aardgas

Wat de verhouding prijs-kwaliteit betreft is verwarmen op aardgas het voordeligst. Het rendement van de nieuwste generatie gasketels is bijzonder goed en in vergelijking met andere type verwarmingssystemen is de investering vrij laag. Met gas kan je bovendien niet alleen de woning verwarmen, maar kan je ook sanitair water verwarmen. Voorwaarde is wel dat je woning aangesloten is op het aardgasnetwerk.

  • Type ketels: als nieuwe ketels zijn enkel nog gascondensatieketels toegelaten. Hun rendement ligt zo’n 15% hoger dan bij niet-condenserende ketels. Hoe komt dat? Ze recupereren de warmte uit de rookgassen om het cv-water voor te verwarmen. Het warme cv-water wordt vervolgens via een gesloten watercircuit naar de radiatoren / vloerverwarming gestuurd om deze op te warmen.
Prijs: voor een gasketel betaal je gemiddeld € 2.500 à 4.500 (incl. btw en plaatsing). Voor een complete cv-installatie (incl. verwarmingselementen en sanitaire leidingen) mag je voor een gemiddelde woning rekenen op € 7.500 à € 15.000.

 

 

Stookolie

Met mazout is het, net zoals met aardgas, mogelijk je woning te verwarmen én sanitair warm water te voorzien. Het voordeel is dat je mazout lokaal opslaat in een mazouttank en dus onafhankelijk bent van een leverancier. Het nadeel is de hogere kost op vlak van verbruik en installatie. Let op, stookolieketels zullen in de toekomst verboden worden waardoor het niet aangewezen is een nieuwe stookolie installatie te plaatsen.

  • Type ketels: als nieuwe ketels zijn enkel nog condensatieketels op mazout toegelaten. Hun rendement ligt zo’n 15% hoger dan bij niet-condenserende ketels. Hoe komt dat? Ze recupereren de warmte uit de rookgassen om het cv-water voor te verwarmen. Het warme cv-water wordt vervolgens via een gesloten watercircuit naar de radiatoren / vloerverwarming gestuurd om deze op te warmen.
Prijs: een mazoutketel kost gemiddeld € 6.850 (incl. btw en plaatsing). Voor een complete cv-installatie (incl. verwarmingselementen en leidingen) mag je voor een gemiddelde woning rekenen op € 14.000 à € 18.000.

 

 

Elektriciteit

Elektriciteit is duur, zeker als je het vergelijkt met mazout of aardgas. Om die reden kiezen nog weinig mensen voor een elektrische cv-ketel. Een elektrische ketel wordt enkel interessant als je naast lage temperatuurverwarming en extra isolatie ook een hernieuwbare energiebron zoals zonnepanelen in huis haalt. De ketel kan dan de elektriciteit gebruiken die door de zonnepanelen opgewekt wordt.

 

Alternatief voor elektrische cv-ketels: warmtepomp

Veel energiezuiniger dan elektrische ketels zijn warmtepompen. Deze zetten energie uit het grondwater, de bodem of de lucht om in warmte die gebruikt wordt voor de verwarming of het opwarmen van sanitair water. Voor hun werking gebruiken warmtepompen elektriciteit. Daarom wordt meestal ook de combinatie met zonnepanelen aangeraden. De elektriciteit die nodig is om de warmtepomp te laten werken, wordt zo op een groene manier opgewekt.

  • Type warmtepompen: warmtepompen halen hun energie uit de lucht (lucht-water WP), grond (grond-water WP) of het grondwater (water-water Wp) en geven warm water af dat gebruikt wordt om sanitair water of verwarmingstoestellen op lage temperatuur te verwarmen.
Prijs: een warmtepomp kost gemiddeld € 8.000 à 15.000 (incl. btw en plaatsing). Voor een complete installatie (incl. leidingen en verwarmingselementen) mag je voor een gemiddelde woning rekenen op € 13.000 à € 23.000.

 

 

Biomassa of pellets

In plaats van fossiele brandstof kan ook biobrandstof (vb. houtpellets, houtsnippers of houtblokken) gebruikt worden als energiebron voor verwarming. Dit verwarmingssysteem haalt een hoog rendement en is ecologisch verantwoord. Het nadeel is dan weer de hogere investeringskost en dat je een opslagruimte voor de pellets, houtsnippers, … moet voorzien.

  • Type ketels: pelletketels die verwarmen op pellets komen het vaakst voor. Daarnaast bestaan er ook biomassaketels die verwarmen op houtblokken of houtsnippers. Deze cv-ketels op biobrandstof werken op volledig dezelfde manier als ketels op mazout of aardgas. Je kan dus eenvoudig de bestaande ketel vervangen door een biomassaketel zonder de leidingen aan te passen.
Prijs: een biomassaketel kost gemiddeld € 10.000 à 15.000 (incl. btw en plaatsing). Een complete cv-installatie (incl. verwarmingselementen en leidingen) kost ongeveer € 15.000 à € 23.000 voor een gemiddelde woning.